Néptánctermet csinálunk

Az egyik legjobb barátom szülei miután abbahagyták a vállalkozásukat, rájuk maradt egy épületben bérelt nagy terem, amivel nem tudták, hogy mit kezdjenek. Hosszas gondolkodás után végül úgy döntöttek, hogy nekiadják a helyi néptáncegyüttesnek, hogy oda járjanak gyakorolni, mert ott nem fértek el, ahol korábban voltak. Ez a barátom is szintén ebben a néptáncegyüttesben táncol, és megkérték a szülei, hogy segítsünk átrendezni a barátságtalan, irodaszerű szobát valami kellemesebb, népiesebb helyiséggé.

Nekiláttunk kipakolni a nagy, ormótlan bútorokat, a számítógépeket, nyomtatókat szétszereltük és hazavittük, a falakról levettük a csicsás feliratokat meg az emlékeztetőtáblát, és lecsupaszítottuk egy üres teremmé az egészet. A nagymamájától kértünk régi, kézzel készített gobelin képeket a falra, az asztalokra viaszosvásznú terítőket terítettünk, szóval igyekeztünk egy kicsit olyanná tenni, mint ahogy minden nagymama háza fest. Próbáltunk egy hangulatot teremteni, egy tényleg népies atmoszférát varázsolni, hiszen szentül hiszem én is, hogy egy olyan megőrző gesztushoz, mint a néptánc, megfelelő környezet dukál, hiszen ha egy régi, veszélyeztetett kulturális rítust akarunk továbbvinni, akkor az könnyen félresiklatható olyan, egyébként jelentéktelennek tűnő dolgokkal is, minthogy a terem, ahol táncoljuk, színültig van mai, modern bútorokkal.

Hamarosan már mindent elhoztunk a mamájától, és tényleg hibátlanul berendeztük a leendő néptánctermet. Amikor jöttünk el a mamájától, megpillantottam egy régi, pókhálótól beszőtt gázpalackot. És ekkor jött az ötletem, hogy ugyan mi adhatná meg még inkább a próbák népi hangulatát, ha nem az, hogy két tánc között a párok kiállnak, és csapolnak maguknak egy pohár üdítő szódát.

Mondanom sem kell, a barátomék imádták az ötletet. Csak azt nem tudtuk, hol cseréltessük ki a palackot, vagy hogy mennyi egy új gázpalack ára. Utánajártunk, és találtunk egy helyet, akik ezzel foglalkoznak, és szállítanak palackokat. Sőt, azok cseréjét is bevállalják. Egyeztettünk velük telefonon, megbeszéltünk egy időpontot, hogy mire hozzanak néhány új palackot, és valóban, pontosan meg is érkeztek arra. Egy kedves munkatársuk hozta őket, segített lecserélni is, és hamarosan készen állt, hogy megcsapolják a tánctól kifülledt fiatalok. És a gázpalack ár tényleg nem magas, és ennél jobb ötletünk aligha lehetett volna, mert tényleg óriási sikere volt az első próbán. Már az első két próbát követően be kellett szerelni egy újabbat, mert mindenki, még a gyerekekért érkező szülők is rájártak. Ilyen apró dolgok is elegendőek lehetnek néha.