Magyar népi hagyományok a fürdőszobában? Naná!

A nagyszüleim nagyon szeretik a magyar népi hagyományokat. Tipikus kis falusi parasztházban laknak. Egy-két dolog azonban folyamatosan felújításra szorul, így van ez a fürdőszobával is. A csempe már egy két helyen lepotyogott magától, szükség van a fürdőkád cseréjére is stb..

Ezért a testvéremmel megterveztük, hogy segítünk nekik a felújításban. Tervezgettük milyen legyen, vajon csak a legfontosabb részeket újítsuk fel, vagy az egész fürdőszoba kapjon egy új kinézetet? Azonban muszáj volt arra is figyelnünk, hogy ne a saját ízlésünknek legyen megfelelő, hanem nekik is tetszen. Ők pedig nem az új modern fürdőszobákért rajonganak..

Mikor már szinte mindent elterveztünk, már csak a járólap és a csempe kiválasztása volt a lényeg, na itt szerettünk volna a régi népi hagyományokat kicsit megjeleníteni. De hogyan? Talán az internet ebben is segít nekünk. Tényleg olyan csempét szerettünk volna ami tökéletesen passzol a megálmodott fürdőszobába. Elkezdtük a keresést: „fürdőszoba ötletek csempe” és reménykedtünk benne, hogy jön valami megoldás. Ezen az oldalon tökéletesen összegyűjtötték mennyi mindent kell tudnunk és figyelembe vennünk a csempék kiválasztása előtt.

Volt szó a tökéletes minőségről, ami szintén újdonság volt nekünk, hogy hogyan ismerhetjük meg melyik a jó és melyik a rosszabb minőség, volt szó a méretekről, formákról na és persze a számunkra szükséges színekről is. Összeszedték mik számítanak örök klasszikusoknak, mi számít divatosnak színek tekintetében stb. Fehér az örök klasszikus, rengeteg előnye van: például nagyobbá varázsolhatja optikailag a teret és ami talán még ennél is jobb, kevésbé látszódnak rajta a szennyeződések. Nem túl modern, csak egyszerű pont ahogyan nekünk kell.

Aztán tovább olvastunk, és találtunk egy kis bejegyzést a mozaikokról is, és itt jött az ötlet. Nem kell mindennek fehérnek lennie, kiegészíthetjük a járólapot vagy a csempét néhány mozaik mintával is. Például akár régi népi magyar mintákkal is. Így akár mindegyik falat kiegészíthetünk valami egyszerű népi mintával.

Az ötletet elmeséltük a nagyszülőknek is, nekik is nagyon tetszett, így már csak a kivitelezés volt hátra. Nagyon jó, hogy megtaláltuk ezt az oldalt, óriási segítség volt számunkra. Nem is tudom mit választottunk volna végül nélküle, de ez így tökéletes lett.