Egy múzeumba is kellenek polcok

Az egyik unokatestvérem egy magyarországi népi múzeumban dolgozik, ami hagyományőrzéssel és néprajzzal is foglalkozik. Szoktak különböző szabadtéri eseményekre is járni, hogy minél több emberrel megismertessék a régi magyar életet és hagyományokat, ennek ugye különösen augusztus 20-án szokott leginkább jelentősége lenni.

Mivel ritkán sikerül összehoznunk, hogy találkozzunk, ezért egy alkalommal elmentem hozzá és meglátogattam. Éppen dolgozott, úgyhogy bementem a múzeumba is, gondoltam, hogy ha már ott vagyok, akkor megnézzem a kiállítást is, még úgysem láttam sosem.

Alapvetően a mindennapokban nem kifejezetten foglalkoztat engem a téma, de ha meglátok mondjuk egy régi parasztházat vagy akár egy gémes kutat, akkor valahogy mindig el fog a „magyarság” érzése.

Szóval, miután bejártam a múzeumot, az unokatestvérem a szárnyai alá vett és bevitt a kulisszák mögé, a raktárba. Bevallom, ez jobban izgatott, mint maga a múzeum, elvégre nem gyakran adódik ilyen lehetőség. Valamiért azt hittem, hogy egy múzeum raktára teljesen eltér bármilyen másik raktártól és itt nem csak az ott lévő tárgyak miatt.

Bementem és mindenhol hatalmas polcokat láttam. Maga a raktár nem volt olyan óriási.

Az gyakran eszembe szokott jutni, hogy ezek a polcrendszerek vajon honnan lehetnek, mert hát például egy Ikeában ilyeneket nem látni. Kapva kaptam az alkalmon és megkérdeztem az unokatesómat, gondoltam biztosan tudja.

Azt mondta, hogy ők ezeket egy már 25 éve működő cégcsoporttól rendelik. Minden polcrendszer egyedi igények és méretek alapján készül el. A cég szakemberei kimennek arra a helyszínre, ahová a megrendelő a polcrendszert szeretné felépíteni, azért, hogy megnézzék, hova és mire kellene, illetve, hogy mekkora hely áll rendelkezésre. Majd pedig az igényeknek és a hely adottságainak megfelelően tervrajzot és egy árajánlatot készítenek, amit a megrendelőnek továbbítanak. Ha pedig mindenki elégedett, akkor a polcrendszerhez szükséges elemeket legyártják. Ezek elkészülte után egy előre egyeztetett időpontban a cég kiszállítja a helyszínre az elemeket. Mivel ezek összeszereléséhez is szakember segítsége szükséges, így természetesen az összeszerelést is elvégzik, ami biztosítja azt, hogy stabilan fog állni a polcrendszer és biztosan nem fog szétesni. Minden polcra garanciát vállalnak, ami függ a típustól, de így is minimum 2 év gyártói garancia jár. Illetve, ha 10 év elteltével a polcrendszer valamely eleme cserére szorul, úgy akkor is jár a garancia.

A múzeum is ajánlás útján jutott el ehhez a polcrendszerekkel foglalkozó céghez, ezért is kértek tőlük ajánlatot, a honlapjukon keresztül online. Ehhez meg kellett adni a megrendelő nevét, az elérhetőségeit és azt, hogy mik lennének az igények és az elképzelés.

Az ajánlások mellé a szintén online elérhető termékkatalógus is segítette a múzeumot a választásban. Ebben a katalógusban megtalálható az összes termék, rövid leírással, illetve segítséget is nyújtanak a választásban, mert minden polcrendszer előnyös tulajdonságaira felhívják a figyelmet, ebből pedig ki lehet következtetni, hogy a vevő számára melyik termék lenne az ideális választás. Ami szerintem mindenképpen előnyös, mert mint megtudtam, elég nagy a kínálat. Foglalkoznak több más között: gördíthető polcrendszerek, többszintes, önhordó és kereskedelmi polcrendszerek gyártásával is.

Miután a múzeumban is kiszállításra és felállításra kerültek a polcok, akkor jött a különféle tárgyak rendszerezése és elrendezése. Amivel egyébként az unokatestvérem állítása szerint, azóta sem volt semmi probléma, változtatni sem kellett semmin, mert mindent nagyon gyorsan meg tudnak találni. Ez pedig leginkább az igényeikre szabottan megtervezett polcrendszernek köszönhető.

polcrendszer