Hagyományőrzés és népszokások óvása a 21. században

A népi hagyományok nem csak a kultúra őrzése miatt fontosak. Ezek az események, szokások, ünnepek abban segítenek, hogy a közösséget összetartsák. Arról már nem is beszélve, hogy a legtöbb igen csak mókás és kellemes időtöltést is biztosít. Gondoljunk csak a Húsvéttal egybeköthető locsolkodásra, vagy nyuszi tojás gyűjtésre, vagy a farsangi beöltözés például.

Nagyon jó szokás például Márton napján egy finom libacombot enni, vagy karácsonykor bejglit sütni, ezeket a mai napig, a nagy városokban is megszokott cselekvések. Vannak ennél ritkábbá vált szokások is, mint a májusfa állítás, vagy a regölés, amit ma már csak nagyon kis városokban, vagy falukban vélünk felfedezni.

A mai városi népszokások már sajnos a plázába járás, és a tv nézés minden nap, pedig a régi hagyományok sokkal szórakoztatóbbak, és értékrendjükben is magasztosabbak, mint a mai szokásaink, még akkor is, ha már sok közülük idejétmúlt.

Sok olyan szervezet van, akik a tevékenységüket a népszokások megtartása és óvása köré szervezik, véleményem szerint nagyon helyesen. Én is végzek hagyományőrző tevékenységet, nagyon fontosnak tartom, hogy a hétköznapok szürkeségében figyelmet szenteljünk a régi szép szokások óvásának!

Gondoljunk csak bele, hogy mi történne, ha egyik pillanatról a másikra, eltűnnének hagyományaink! Ha gyermekeink már nem tudnák, hogy farsangkor be kell öltözni és fánkot kell sütni, vagy, hogy a lányokat meg kell locsolni húsvétkor, hogy el ne hervadjanak. Azt gondolom, ezeket a népszokásokat nagyon fontos már gyerekkorban megtanulnunk, mert ekkor tudjuk igazán értékelni, az életünkbe beépíteni. Ha kialakul egyfajta kötődés a szokással, később még jobban felértékelődik, és szeretettel, megbecsüléssel adjuk majd tovább leszármazottjainknak hagyományainkat.

A hagyományőrzést így tehát én is gyermekeknek tanítom. Nagyon lelkes közönség szerencsére, fogékonyak mindenre. Nem csak arra, hogy mit kell ilyen esetekkor csinálni, de arra is, hogy honnan származik, miből ered a hagyomány.

Szeretném, ha majdan a gyerekeim is tudnák, mit jelentenek a népszokások, és majd az ő gyerekeik is ismernék őket később. Sajnos nem egyszerű megértetni, főleg a fiatalokkal, hogy miért van ennek jelentősége, de attól függetlenül fontosnak tartom, hogy tegyünk érte.

Értessük meg az emberekkel, hogy milyen fontosak a gyökereink, hogy honnan származunk, mik a szokásaink, és ebben a szellemben neveljük fel gyermekeinket. Ne csak vidéken legyenek értékekkel teli mulatságok, hanem a városi nép is legyen vele tisztában, honnan jön és miből ered a hagyomány!