Hagyományőrzés télen is

A népi hagyományok őrzése kulcsfontosságú mostani, rohanó világunkban. Csak megyünk és töretlenül megyünk a globalizáció irányába és lassanként eltűnnek a társadalom tradíciói teljesen. Ma már nagyon kevés gyerkőc van, aki tudja például, mit jelent a busójárás, Luca széke vagy a csikósok hagyománya. Csak egyszer-egyszer futólag hallunk magyar népdalokat, éneklő matyóhímzéses leányzókat. Éppen ezért a barátaim és én megpróbáljuk megőrizni a nagy magyarok ősi szokásait. Különböző településeken, városokban megrendezett összejöveteleket tartunk, amit legtöbbször a közösségi médiában, a legismertebb Facebookon hirdetünk. Kicsik-nagyok mind élvezik a színes programokat télen, de leginkább nyáron. A téllel azért csak voltak nehézségek, egészen addig, amíg az elektromos padlófűtés meg nem változtatta az életünket.

A nyári szabadtéri programok helyett télen kultúrházakba kényszerülünk, ahol a legtöbbször egyáltalán nem, vagy nagyon rosszul megoldott a fűtés. Nagyon sok anyuka és apuka leli örömét a rendezvényeinken gyermekeikkel együtt, ez a kiváló közösség pedig úgy döntött adományokkal támogatja a mi hagyományőrző eseményeinket, ha ebből a pénzből megcsináltatjuk a fűtést a legkedveltebb kultúrházakban. Szavazást is tartottak róla, hogy melyek a legkedveltebbek. A szavazás végeredményeként kiválasztottak két darab házat, amit szeretnének új fűtéssel megtölteni. Az én feladatom lett, hogy költségeket tekintve a lehető legjobb ajánlatot találjam meg. Nem ment olyan könnyen elsőre, mert először a szokásos gázkazános fűtésben gondolkodtam, de mind túl drága volt, vagy túl elavult. A társaim leegyeztették a kultúrházak vezetőségével a felajánlás mennyiségét és milyenségét és ők boldogan fogadták az adomány hírét.

A következő napokat azzal töltöttem, hogy összevessem a lehető legtöbb lehetőséget és megtaláljam a legjobb megoldást. Végül arra jutottam, hogy a gázkazános fűtést megelőzve egy korszerű technikával készített elektromos padlófűtés az, ami megoldás a problémánkra. Miután megtaláltam, egyből az árakat kellett megvizsgálnom, amit itt találhattok: https://elektromospadlofutes.info/arak-kalkulator. Az ezen a linken található szövegben megtudtam, hogy százezrekkel kevesebb az elektromos padlófűtést kifizetni, mint a hagyományosakat. Sőt a későbbiekben a fűtésszámláért nem kell majd fizetni, csak az áramért, ami azt jelenti, hogy megtermeli a saját árát. Ez az összevetés teljesen lenyűgözött, gondoltam is magamban, hogy miért nem ez volt az első oldal, amit megtaláltam.

Úgy gondoltam hasznos lenne elolvasni az oldalon található többi részletet is, hátha találok még olyan lenyűgöző infókat, mint az ára. Az egyik legérdekesebb az volt, hogy körülbelül bármilyen felületre fel tudják helyezni, akár újonnan épülő házakba, akár utólag az amorf fűtőszálak rendszerét. A már meglévő felületben nem tud kárt tenni, mivel olyan alacsony az üzemi hőmérséklete, hogy nem kell oxigént égetnie, vagyis csak harminc fokig melegszik fel, ezáltal az emberre sem veszélyes. A későbbiekben nem is kell majd cserélni, illetve karbantartani sem, még a gyártó is 15 év garanciát vállal, ami kirívó az ilyen termékek esetében. Nemcsak költséghatékony, hanem ráadásul még energia és környezettudatos is, sőt az ára is kiváló. Ezen a ponton eldöntöttem, ez az, ami nekünk kell, hogy tovább folytatódjanak a hagyományőrző események télen is. Aznap elolvastam az egész oldal szövegeit „A-tól Z-ig”. Megtudtam, hogy azért amorf a fűtőszál, mert a kristályos szerkezetű testvére szerkezetéből adódóan kevésbé strapa bíró, nem rozsdaálló és rossz a mágnesessége. Egyszerűen a szabálytalanság volt a megoldás a folytonos cserére, vagy mérgezésekre. Mivel nem melegszik fel harminc fok felé, ezért nem kell oxigént égetnie, amiből az következik, hogy nincs esély se rá, hogy mérgező gázokat, az égetés végtermékét, szén-monoxidot bocsásson ki. Ez az igen alacsony hőmérséklet az esetleges felgyulladástól is védi a ház-, illetve lakástulajdonosokat. Az elvesztett hő sem fenyegeti az elektromos padlófűtéssel rendelkezőket, ugyanis az ablakon, falakon vagy plafonon elvesztett hő mennyisége minimális. Energiatudatosságban és árban is lekörözte a radiátoros megoldást. Lehetőség van a hőelvesztés teljes megszüntetésére azáltal, hogy ezek a remek amorf fűtőszálak még akár a mennyezetre vagy a falra is felszerelhetők. Annyira vékonyak, hogy a burkolat fedi őket, ezért esztétikailag sem ront semmit a már meglévő formákon. A sugárzott hő pedig -tudományos felmérések által bizonyítva- nagy hatással van a komfortérzetünkre, még ráadásul az egészségesebb környezethez is hozzá segít bennünket. A lehető legnagyobb haszon akkor csikarható ki belőle egyébként, ha összekötjük egy napkollektoros rendszerrel. Ennek hatására nem csak a fűtésszámlától szabadulhatunk meg, hanem az áramtól is, ezáltal teljesen önellátóvá válhatunk. Hosszútávon ez a megoldás érné meg a legjobban, remélem a következő projektben ez is megvalósulhat. Ezzel a régi nagy öregek álmát valósítjuk meg, haladunk a korral a hagyományaink szellemiségében.

Miután azt is megszavaztattuk a szülőkkel, adakozó felnőttekkel, hogy az általam kiválasztott rendszerek közül melyiket választják, indulhatott az igazi munka. Természetesen mindenkinek elnyerte a tetszését az a rengeteg sok hasznosság, meg persze az előzetes árak, melyek itt érhetők el: https://elektromospadlofutes.info/arak-kalkulator.

A szavazás után árajánlatot kértem a cégtől, amit telefonon keresztül intéztem, ezzel sokkal hatékonyabban jutottunk mind a dolog végére. Biztosítottak afelől, hogy a folyamatok során semmiféle többlet költséggel nem kell számolni, ami a mi helyzetünkben egy nagyon nagy előnynek bizonyult. Rögtön nem kaptam meg a pontos árat, ugyanis először is a helyszíni terepszemlék következtek. Egy csapat érkezett a meghatározott kultúrházakba, hogy lemérjék a felületet, amit le kell fedni és lássák, hogy mivel lesz majd dolguk a későbbiekben. A szakemberek elmagyarázták, hogy erre azért van szükség, hogy meg tudják rajzolni az alaprajzot úgy, hogy lássák, hogy melyik az a felület, amit nem kell befedni. Ezek a felületek értelemszerűen a beépített bútorok, mosdók stb. Az is kiderült, hogy nem kell kimenniük teljesen a falig, amivel 20%-ot is spóroltunk az előzetesen gondoltakhoz képest. A fix ár nem sokkal később a kezünkben volt és megelégedettséggel fogadtuk, hogy nem nyújtózkodtunk túl a takarónkon és beleférünk az összegyűjtött pénzbe.

A terepszemle után már csak a szerelés volt hátra mindkét helyszínen. Mindegyiknél ott voltam, hiszen én rendeltem meg az amorf fűtőszál technológiával készült elektromos padlófűtést. A kiérkezett mesteremberek egy percet sem vesztegettek és hihetetlen gyors munkájuk gyümölcseként hihetetlen gyorsan beszerelésre került általuk a szabálytalan formájú fűtőszálak. Megkínáltuk őket kávéval és azzal a lendülettel invitáltuk is őket a következő eseményre. Meglepetésünkre boldogan fogadták a meghívásunkat és biztosítottak minket afelől, hogy ott lesznek, valamint sok sikert kívántak a munkánkhoz és elmondták, büszkék rá, hogy vannak még igazi magyarok talpon a vidéken. Miután mindketten megdicsértük a másik munkáját, búcsút intettünk egymásnak. Immáron boldog használói vagyunk ennek a korszerű technológiával készült terméknek.

Azóta, hogy beszerelték a két kultúrházban az amorf fűtőszál technológiás elektromos padlófűtést, már a második rendezvényt készítjük elő. Az, hogy nem kell fagyoskodni mindent megoldott. Egyre többen regisztrálnak az új szervezésű programjainkra. Ezen a ponton persze óriási hálát adunk az elektromospadlofutes.info-nak, akinek csak tehetjük, elmondjuk, mennyire hasznos megoldás az a bizonyos elektromos padlófűtés amorf fűtőszál technológiával.