Mi változott a középkor óta?

A hagyományok híveként, bárhova megyek, bármi újat tanulok, mindig megpróbálok belegondolni (vagy utána is nézek) az adott dolog történetének és alakulásának. Akkor is, ha egy viszonylag új és modern dologról van szó. Mindennek megvan a maga története és mielőtt kialakult a mai formájában valahogyan másképp biztosan helyettesítették a történelem folyamán. Vannak helyzetek, amikor direkt keresem is a lehetőséget a tanulásra, a minap például egy fogorvosi kiállításon voltam, ahol bemutatták a kezdetektől indulva, hogy milyen eszközökkel kezelték régen az emberek fogait. Vicces volt belegondolni, hogy a patkókovács volt a fogorvos a középkori falukban. Vicces is, de egyben ijesztő is. Mivel csak neki volt egyedül megfelelő eszköze, amivel ki lehetett távolítani a lyukas vagy fájó fogakat, akaratlanul is hályog-kovács szerepet vállalt magára a szerencsétlen. A legrosszabb persze az volt, hogy rengetegen nem élték túl a foghúzásukat, mert elfertőződött a helyén maradt seb. Ha tudta volna szegény kovács, hogy mennyit árt azzal, ha ugyanazzal az eszközzel húzza a fogakat, mint amivel a rozsdás patkót is kihúzza a ló patkójából, valószínűleg soha nem meri újra megkockáztatni a foghúzást.

Na de talán ennyi elég is a fogászat történetéről, főleg hogy elég rémisztően hangzik és ma is sokan vannak, akik negatív érzéseket kötnek a fogorvosokhoz és fogászatokhoz, pedig ők csak segíteni akarnak. Szerencsére ma már bővelkedünk a jobbnál jobb fogorvosokkal és rendelőkkel. Próbáld csak meg beírni a keresőbe, hogy fogászat budapest és már nem is tudsz választani a halomnyi találat közül. Szerencsémre, voltam olyan jó helyzetben, hogy amikor választanom kellett Budapesten egy fogorvost, még mielőtt utána kerestem volna a témának, tanácsot kaptam egy nagyra becsült barátomtól. Tudom, hogy az eredetei témám a hagyományőrzés és népszokások de most muszáj eltekintenem ettől, mert szeretném, ha ti is megismerkednétek ezzel a remek fogászattal és a történetemmel.

Mint már említettem, egy barátom ajánlotta (aki mellesleg íjászatot oktat, szóljatok bátran, ha érdekel). Már több mint tíz éve ismerem, és akkor vallotta be, hogy fogimplantátuma van, amikor fogorvost kerestem, mert rémesen fájt az álkapcsom és úgy vettem észre, hogy egyre összébb nyomodnak a fogaim. Az első három fogáról beszélt. Soha nem mertem volna csak gondolni sem rá, hogy azok nem igaziak, annyira passzoltak hozzá. Persze, az én problémám más volt, de elmesélte, hogy mennyire jól bántak vele abban a fogászatban, ahol ezt készítették neki, és hogy mennyire szakértők voltak. Örültem, hogy megbízhatóak és azonnal fel is hívtam őket időpontot egyeztetni. Mint az kiderült (és ahogy én is sejtettem), mindkét alsó bölcsességfogam egyszerre kezdett el nőni, csak ép hely nem volt számukra. Készítettek ott helyben egy röntgen képet az álkapcsomról. Mivel mindkét fog gyökere helytelen formában nőtt a szűk hely miatt, ezért minél hamarabb műtétre szorultam.  Először beijedtem, de egy kedves nővér megnyugtatott, hogy csak a neve hangzik ilyen rosszul, mindenki negatív értelmes társít a műtéthez, de amúgy egy teljesen egyszerű és rutinszerű beavatkozásról van szó.

Másnapra programálltak az egyik fogammal. Nagyon kedvesen és türelmesen elmagyarázták, hogy mi fog történi, aztán a beavatkozás közben is gyakran mondta a doktornő, hogy épp mit csinál. Jól is tette, mivel semmit nem éreztem az érzéstelenítő miatt, de a fülem közelsége miatt minden hangot hallottam a szájamból és kíváncsi voltam, hogy mikor mi történik odabent. Azt mondta, hogy nagyon könnyen kijött a fogam, könnyű eset vagyok, és össze varrta a sebet. Tegnap volt egy hete a beavatkozás, vissza kellett mennem, hogy kiszedjék a varratot. Mivel még elég érzékeny a seb helye és várnom kell, hogy begyógyuljon, ezért majd csak később fogják kiműteni a másik oldalról is a fogamat, úgy nagyjából három hét múlva. De az álkapcsom már egyáltalán nem fáj. Persze ez nem jelent egyből jót. Most az a bölcsességfog, ami még növésben van, nem össze nyomja a fogaimat, mivel egyedül arra nem képes, hanem eltaszítja magától és állítólag már egy fél év után látható is lenne, hogy az összes fogam elcsúszott oldalra. Ami persze nem jó.

Elképesztő, hogy mennyi minden történhet a fogakkal. Mindféléről felvilágosítottak a fogászaton, amiről csak érdemes tudni az esetemben. Éreztem, hogy tőrödnek velem és figyelnek rám, ezért bátran fogok vissza menni majd, hogy a másik fogamtól is megszabaduljak, valamint boldogan fogom ajánlani mindenkinek ezt a fogászatot.