Mi a kapcsolat a népi hagyományok és a http://napelemrendszer.info/ weboldal között? Pofon egyszerű!

Arról már korábban írtam, hogy milyen nehezen tudott a férjem rávenni arra, hogy napelemes rendszert telepíttessünk a házunkra. Akármennyire is ragaszkodtam a hagyományos fűtéshez, azóta is áldom az eget, hogy a férjem kitartó munkával meggyőzött arról, hogy jól fogunk ezzel járni és bízzak benne. Igaza lett, mint általában mindig. Bármennyire is azt hiszem, hogy nekem van mindig igazam, általában az történik, hogy Mikinek sokkal gyakrabban van igaza. Végül is mindegy, a lényeg, hogy ha összedolgozunk akkor olyan döntéseket tudunk hozni, amikkel mindketten jól járunk.

Amikor elkészült a napelemes rendszerünk a házunkon, akkor elhoztam magunkhoz a szüleimet, hogy ők is megnézhessék, hogy mit tud a modern technika. Azon meg sem lepődtem, hogy ők már akkor ördögtől való szerkezetnek gondolták az egészet, amikor még meg sem érkeztünk a házba. Amikor leparkoltam a garázs előtt, a szüleim pedig kiszálltak és meglátták a paneleket a tetőn, egyből elhúzták a szájukat, hogy egy háznak nem így kell kinéznie és amúgy sem tudják elképzelni, hogy ez az „izé” meleget csinál.

Tudtam, hogy így fognak erre reagálni, hiszen a szüleim babonás, vidéki, egyszerűen gondolkodó emberek, akik sokkal többre tartják a hagyományokat, mint a technikai fejlődést és az újdonságokat. Ő úgy vannak vele, hogyha valami több száz évig bevált, akkor nekik is jó lesz. Megértem az ő logikájukat is, gyerekként nekem is az volt a természetes ami nekik is, de ahogy egyre idősödtem és kinyílt a világ, szépen lassan rájöttem arra, hogy a modern világnak remek újításai vannak.

Amióta pedig megszerettem a modern technika újításait, azóta próbálom rávenni a szüleimet is arra, hogy legyenek nyitottabbak az újdonságok felé. Hol több, hol kevesebb sikerrel. A vezetékes telefont és a kábeltévét viszonylag hamar elfogadták és megszerették, de a számítógép és az internet nem az ő asztaluk. Sebaj, ne legyünk telhetetlenek.

Néhány hete nagy meglepetés ért! Apukám felhívott és elkezdett kérdezősködni a napelemes rendszerünkről, ami már három éve biztosítja az otthonunk melegét. Először nem is értettem, hogy miért érdekli őt ez az „ördögtől való szerkezet”, de aztán kibújt a szög a zsákból… Az egyik legjobb barátja, Laci bácsi, napelemes rendszert kapott karácsonyra a gyerekeitől, és habár Laci bácsi tiltakozott az újítás ellen, szépen lassan megszerette. Így pedig, hogy Laci bácsi valamiről pozitívan nyilatkozik, akkor már apukámat is érdekli. Ha ezt hamarabb tudtam volna, korábban is Laci bácsin keresztül próbáltam volna a szüleimnek technikai eszközöket ajándékozni.

Lényeg ami a lényeg, megígértem apukámnak, hogy hétvégén elhozom őket magunkhoz és akkor hosszasan kibeszéljük a témát. Hét közben újra megnyitottam a http://napelemrendszer.info/ weboldalt, ani anno engem is meggyőzött, és kinyomtattam róla néhány hasznos cikket, hogy apukám is elolvashassa őket. Direkt olyanokat választottam ki, amikről úgy gondoltam, hogy apukám számára is jól érthetők és meggyőzők lesznek.

A szüleim nálunk töltötték azt a hétvégét és meglepő módon mire hazavittem őket, apukám azt mondta, hogy már nem is tartja annyira ördögtől valónak ezeket a napelemeket, sőt, még azt is el tudná képzelni, hogy egyszer neki is legyen. Azt is hozzátette, hogy azért még beszélget egy kicsit erről a Lacival. Úgy tűnik változnak az idők és apukám is lassan rájön arra, hogy lehet egyszerre hagyomány tisztelően és modern módon is élni. Ha az elkövetkezendő hetekben is azt látom majd rajta, hogy még mindig szimpatizál a napelemekkel, akkor felhívom majd Katát és megkérdezem tőle, hogy mit szólna ahhoz, ha a szüleimnek napelemes rendszert ajándékoznánk a házassági évfordulójukra. Szerintem Katának is tetszeni fog az ötlet. Ha pedig minden jól megy és összejön a terv, akkor remélhetőleg a szüleim is meg fogják szeretni ezt a modern szerkezetet, akárcsak Laci bácsi.