Egy piciny múzeum fűtése

Nagyon szép és nemes cselekedet a hagyományokhoz ragaszkodni, azokat életben tartani és ha kell, új formában újra szülni őket. Egy közösség csak akkor lehet igazán összetartó, ha megvannak a saját hagyományai, legyen szó akár baráti körről, akkor egy község vagy egy ország lakóiról. Mi, a falu hagyományőrző egyesülete a kis múzeumunkban elsősorban a falu hagyományait próbáljuk bemutatni és őrizni, de másodsorban a magyar nép hagyományaira is koncentrálunk. De mégis vannak dolgok, amire azt mondom, hogy érdemes tartani a korral a lépést. Amikor kaptunk némi pályázati pénzt, hogy felújítsuk a múzeumunkat, az igazgatónk ragaszkodott, hogy tartsuk meg a régi, érckályhás fűtésrendszert. Mi persze utáltuk, hiszen mi kellett felvágjuk a fát és behordanunk a múzeumba, valamint tüzelni is nekünk kellett mindegyik teremben, nyitvatartási időben. Merthogy az érc kályha sajátja, hogy nagyon meleg, de csak addig, ameddig ég benne a tűz. Utána volt is meleg, nincs is.

Szóval elég nagy harcokat futottunk le, hogy hogyan oldjuk meg ezt. De végül sikerült megoldani. Mivel mindenképp szerettünk volna légkondicionáló rendszert beszerelni, hogy nyáron ne legyen szauna a múzeum termeiben, ezért végül sikerült meggyőznöm az igazgatót, hogy a klíma fűtésre alkalmas is legyen, amit vásárolunk. Persze először nem tudta, hogy létezik ilyesmi, de később sikerült megbarátkoznia vele. Először csak azt tervezgette, hogy fűtéskielégítésre alkalmas klímaberendezést vásárolunk, és az érc kályhákkal együtt fogjuk használni őket. De aztán rájött, hogy ez enyhe ellentmondás, mert ameddig az érckályhában a tűz ég, nincs szükség semmilyen kiegészítő melegre, amikor pedig nem ég benne a tűz, azonnal hideg lesz a teremben, tehát nem kiegészít a klíma, hanem egyszerűen fűt. Úgyhogy végül vette a bátorságot és mindegyik terembe vásárolt egy egy darab fűtésre önmagában is alkalmas klímafelszerelést. (Ez összesen öt darabot jelent, mert nem túl nagy a múzeumunk).

A felszereléseket a futesklimaval.com oldalról rendelte, ahol az ár a beszerelést is tartalmazza és ahonnan egyébként mindenféle tudásunkat szereztük a témában. Innen tudtuk meg azt is, hogy létezik olyan, hogy H-tarifa, ami kedvezményt jelent az áramköltségben. Természetesen azonnal elintéztük. De azért mondanom sem kell, hogy a H-tarifa nélkül is sokkal olcsóbban jöttünk ki anyagilag az új fűtésrendszerünkkel, mint a régivel, ami halomra nyelte el a tüzelő fát. Ami pedig az érc kályhákat illeti, most is ott vannak a termekben, felújítva csillognak és várják azt az időt, amikor a hőmérséklet eléri a -30 fokot és a klímafelszerelések kikapcsolnak, hogy nehogy meghibásodjanak. Na akkor majd újra lobogni fog bennük a tűz. Elvégre miért is dobtuk volna ki őket, amikor csodálatosan mutatnak a múzeumunkban? Most, hogy már nincs annyi munka velük, már én is imádom őket!