Hagyománnyá a napenergiát!

A napelem rendszerrel kapcsolatos megismerkedésemről fogok írni. De hogy jönnek ehhez a hagyományok?

Apukám arra nevelt, hogy bizony meg kell őrizni a népi hagyományokat. Húsvétkor gyakorta öltöztünk kalocsai mintájú öltözékekbe, és minden alkalommal készült sonka, tojás, hogy a locsolók étvágya ki legyen elégítve. Minden népi babonát és hiedelmet megőrzött a családunk. Még a kísértetekben is hittünk, anyám minden alkalommal összerezzent, valahányszor bolygótüzet látott a falu végében. Még a népi szirénekben is hittek, volt egy horgásztó néhány kilométerre tőlünk, és a férfiak gyakran láttak arrafelé sellőket, gonosz teremtményeket, akik megpróbálták ellopni tőlük a lelküket. Általában ittasak voltak ezek a férfiak az ilyen alkalmakkor, a horgászat nagy közösségteremtő élmény, meg a falusiak amúgy is eléggé szerették a halat, szóval akár át is láthattak volna a szitán az asszonyok, de nagyon sokszor eluralkodott a pánik rajtuk. Anyám éjszakánként a rózsafüzért morzsolgatta, és néha még egy-egy könnycsepp is kibuggyant a szeme sarkából, annyira aggódott apámért, el ne rabolják azok a szörnyű vízi lények. Aranyos volt, de hát nagyon nehezen vettek minket komolyan ezekkel a furcsa babonákkal engem meg a nővéremet, amikor bekerültünk az állami iskolába. Azok a gyerekek össze sem rezzentek, amikor elment előttük egy fekete macska, még csak azt sem nézték meg, balról vagy jobbról, egyáltalán nem érdekelte őket a cica, mi bezzeg Katával rendesen megborzongtunk minden egyes ilyen eset alkalmával. Aztán később megtanultuk, hogy nem szabad ezeket a dolgokat mások orrára kötni, akit nem érdekel a transzcendens, azt akkor sem fogja, ha mi erőltetjük az elképzeléseinket. Aztán még ennél is később megtanultuk azt is, hogy nem feltétlenül kell nekünk sem elhinni atyáink babonáit. A napelemekkel kapcsolatban például.

De azért sokáig tartott mindenre rájönni – főleg a hagyományok felszámolására vettük rá magunkat nehezen Katával. Az állami iskolában nem volt komolyan húsvét. Sem karácsony. Ajándékoztunk, de tét nélkül. Jézus születése, aki amúgy egy szupersztár, és nem tudom, leírhatom-e ide a nevét, mindenesetre megkockáztatom, szinte semmissé vált. Nem jelentett semmit, hogy meghalt értünk.

Mikor férjhez mentünk Katával, egyéb problémáink is adódtak. Az én legnagyobb veszekedésem a férjemmel a napelem rendszer miatt robbant ki. Én ugyanis ragaszkodtam a hagyományos fűtéshez, amit apáink és anyáink is ismertek, kályha, radiátor. Ő viszont mindenáron napelemmel akarta beépíteni a tetőnket. Én ezzel egyáltalán nem akartam egyetérteni, de ő belinkelte nekem a napelemesrendszerek.info oldalát, hogy inkább tájékozódjak, mielőtt a babonás, túlnevelt énem beszél belőlem butaságokat. Mit beszél, fölböfög. Átolvastam alaposan az oldalt, meg olvasgattam más portálokról is a napelem rendszerrel kapcsolatban. Sok okos dolgot gyűjtöttem be róluk, és végül saját magam győztem meg saját magamat, hogy nekünk szükségünk van napelemre. Férjem boldogan jött haza aznap, mikor megkapta tőlem a telefonos üzenetet, hogy bizony pálfordulásom volt, és rendelheti a napelemeket.

Amikor befejeződött a betelepítés, megtapasztaltam valami egészen más melegséget. Nekem az otthon melegét mindig is a kályha jelentette, amit apukám üggyel-bajjal indított be, majd odakuporodtunk elé a kegyetlenebb téli napokon. A napelem rendszer melege egészen más volt. Benne volt a természet minden közelsége, egy egészen más természetű meleget érezhetett az ember a talpa alatt, a levegőben. Örültem neki, hogy a leendő gyerekeink ezt a meleget tudhatják majd a sajátjukénak. Nagyon örültem, hogy a férjem rábeszélt a napelem rendszerek használatára. Hiszen így a környezetet is óvhatjuk, és a befektetett pénz is hamar visszajön, hiszen a fűtésszámlát nem kell többé befizetnünk. Nagyon örülök és hálás vagyok a napelemesrendszerek.info oldalának is, hogy hasznos és fontos információkat oszt meg az olyan tudatlanokkal, mint én.