A hagyományőrzés sokféle lehet, akár vitorlás is

Erről a szóról, hagyományőrzés, szinte mindig a népi viseletre gondol mindenki, vagy a huszármellényben feszítő lovas hagyományőrzőkre.

Pedig hagyományainkat sokféleképpen őrizhetjük, s ennek nem kell feltétlenül népi hagyománynak lennie, lehet akár családi is.

Édesapám ilyen családi hagyományként hagyta rám a vitorlázás szeretetét. Persze, neki még saját hajója volt, egy kicsi és egyszerű, de szépen karban tartott vitorlás, amit rajongásig szeretett. De annyira régi darab volt, hogy halála után felajánlottuk a helyi hajótörténeti múzeumnak.

Szerencsére én már bérelhetek is vitorlást, a balatonpro.hu/hajoberles-balaton/ oldalról, nem kell sajátot tartanom. Ennek a cégnek 7 gyönyörű vitorlása áll jelenleg az érdeklődők rendelkezésére, de tervbe van véve, hogy bővítik az állományt. A vitorlások bérelhetők egy napra (8 órára), de akár napokra, vagy egy egész hétre is. 6, 8, illetve 10 fő befogadására képesek, 4-7 hálóhellyel. Bérelhetők hajóvezetővel vagy anélkül, természetesen a megfelelő jogosítvány ellenében. A nagyobb hajók teljesen felszereltek: tévé, hűtő, tűzhely, hangszóró és természetesen vécé, de az alapvető komfortérzetet biztosító dolgok a kisebb vitorlásokon is megtalálhatóak. Áprilistól októberig van lehetőség bérlésre, és időjárási garanciát vállalnak, tehát ha nem megfelelő az idő a hajózásra, biztosítanak a megrendelőnek másik időpontot.

A 7 vitorlást a balatonpro.hu/hajoberles-balaton/ weboldalon kívül-belül megtekinthetjük. Mindegyiknél találunk egy rövid leírást arról, hogy esetleg milyen társaságoknak ajánlják vagy milyen tapasztalattal rendelkezőknek, illetve részletes felsorolást a felszereltségről és a hajó adatait: súly, hossz, szélesség, férőhelyek és alvóhelyek száma, és az utóbbit illusztrálják is.

Egyszóval a mi családunkban így néz ki a hagyományőrzés: generációról generációra öröklődik a vitorlás vér.