A fűtési szokások változása

Nagyon érdekes témának gondolom azt, hogy a magyar népi hagyományok milyenek voltak és mennyit, milyen irányban változtak vagy változnak. Úgy gondolom, hogy ez így önmagában elég tág, ezért ezen belül is kifejezetten a fűtési szokásokkal foglalkoznék.

Véleményem szerint mindenki találkozott már sokféle típussal ezzel kapcsolatban. Talán, ami elsőre mindenkinek eszébe jut, az a fával való begyújtás. Ez azonban elég macerás, nagyon drága is, ráádásul sokat kell cipekedni, hasogatni és nem is igazán környezetbarát megoldás. Ráadásul veszélyes is lehet, akár a vágás, akár az égés szempontjából.

A gázzal vagy szénnel való fűtés szintén nagyon elterjedt volt, és még a mai napig is használatos, de sajnos ezek is már egyre jobban drágulnak és a környezet is károsítják. A rengeteg keletkező koszról nem is beszélve.

Úgy gondolom, hogy a magyar népi szokások elkezdtek egy új irányba tartani, legfőképpen az elektromos fűtés rendszerek alkalmazásával. Megjelentek ugyanis a padlófűtések, a törülközőszárítók, a bojlerek, de még az elektromos kazánok is. Mindezek mellé manapság egyre inkább divat lett, és megéri beszerezni napelemeket a családi házzal rendelkezőknek.

Mindezek azért is ennyire fontosak, hiszen sokkal kevésbé szennyezzük a környezetet és gazdaságilag is jobban megéri. Ráadásul komfortos, hatékony és megbízható, még akkor is, ha a kezdeti költség szempontjából nem tűnik annak. Hiszen később megtérülnek. Ráadásul tiszta marad a lakás és még egyszerű is a használatuk.

Ezek úgy működnek, hogy elektromos áramot használnak azért, hogy a helyiség felmelegítéséhez szükséges energiát megteremtsék, elkerülve magát az égést. Ezt pedig megtehetjük infrahő formájában, amorf fűtőszállal vagy akár indukciós elven is. Az, hogy pontosan melyik hogyan működik, az az oldalon elolvasható.

Megemlítenék olyan fűtés rendszereket is, amelyek képesek akár hűteni is, így “két legyet üt egy csapásra”. Ez legfőképpen a klímák esetében figyelhető meg. Azonban az oldalon olvasható az is, hogy ezekhez hasonló elven működnek a napelemek és a hőszivattyúk.

A hőszivattyúk ugyanis képesek hőt kivonni, a levegőn kívül vízből és a talajból is, és azt a víznek vagy a levegőnek átadni. Ezáltal egy megfelelő teljesítményű eszközzel akár padló- vagy radiátoros központi fűtést is üzemeltethetünk, és még használati melegvizet is állíthatunk elő.

fűtés rendszerek

Ehhez kapcsolódnak az előbb említett napelemek is, hisz az ezekkel előállított elektromossággal szintén üzemeltethetünk fűtésrendszert. Azonban ha ez nem lenne elég meggyőző, akkor megemlíteném, hogy fűtőtesteket vagy hőszivattyút is tudunk ezekkel üzemeltetni.

Mindezek mellett megtalálható az infrafűtés is a futesrendszerek.hu oldalon, amelynek lényege, hogy úgy melegíti fel a tárgyakat, hogy a panelek, avagy akármilyen más infra-hőforrás, elektromágneses sugárzást bocsájt ki. Ilyenkor egyébként nem meleg hő keletkezik, hanem tulajdonképpen valamilyen sugárzást hívunk elő. Ez ijesztően hangozhat elsőre, de ebben az esetben az infravörös tartományt használjuk ki, amely számos pozitívummal rendelkezik.

Egyrészt kitűnően szabályozható, másrészt a hő forrását el is tudjuk rejteni. Ráadásul kifejezetten hatékony megoldás lehet bárki számára, hiszen egyáltalán nem zajos és semmiféle káros anyagokkal és/vagy hatásokkal nem jár.

Természetesen, mint minden fűtés rendszereknek, az elektromosnak is vannak negatívumai, amelyek az oldalon mind tanulmányozhatóak. Emiatt is nagyon korrektnek tartom ezt a weboldalt.

Mégis azt gondolom, hogy ha bármilyen elektromos fűtés, avagy az előbb említettek bármelyike mellett dönt valaki, nem fogja megbánni.