Magyarok a nagyvilágból

A tavalyi évet Franciaországban töltöttem –talán meglepő módon- magyarok körében. Egy olyan programban vettem részt, amelynek célja a diaszpóra magyarságának támogatása, különös tekintettel a kinti közösségek formálására, ápolására. Így voltam én programszervező. Az egy év alatt rengeteg féle programot szerveztem a kis francia alpokbeli közösségnek. A magyar hagyományok őrzése rendkívül fontos a külföldön élő magyarság tagjainak, így a tojásfestéstől kezdve, a néptánc oktatáson át, a magyar versek és mondókák tanításáig mindenféle magyaros alkalmat megrendeztünk.

Az iskolai év végén tágítottuk a célcsoportot, ugyanis szerveztünk egy tábort, amelyet nemcsak franciaországi magyarok számára hirdettünk, de Nyugat-Európa szerte minden diaszpóra tagjait hívtuk. Így jöttek táborozók Németországból, Belgiumból és Svájcból is.

A tábor szervezése alatt felmerült nehézségekről hosszasan tudnék írni, mégis most csak egy pontra térnék ki, ami sok fejtörést okozott. Mint minden rendes táborban, nálunk is volt egyen póló, amelyből minden résztvevő kapott. Az nagy tábori közös fotón is természetesen majdnem mindenki ezt a pólót viselte, ami igazán remekül mutatott. Amikor megszületett a döntés, hogy lesz egy ilyen póló, amely összeköti, egységesíti a táborlakók közösségét, a lányokban az első kérdés a dizájn volt. Milyen színű legyen? Milyen legyen a minta? Mi legyen ráírva? Milyen legyen a szabása? És a fiúk persze az elejétől gondoltak a gyakorlati kérdésekre. Honnan rendeljük? Milyen anyaga legyen? Mennyibe fog kerülni? Milyen technológiával legyen nyomtatva?

Akkor még nem ismertem a lolmarkt.hu egyedi pólónyomással foglalkozó áruház weboldalát, amely a fenti összes kérdésre egy oldalon választ adott volna. Létezik több hasonló oldal, és mindenkinek melegen ajánlom, hogy keresse fel őket, mert ha csak saját kútfőből, és ismerősök faggatásával próbálunk válaszokat találni egy ilyen speciális témában, akkor nagyon hosszú lesz a keresés. A lolmarkt.hu-n, amit én szupernek találtam, hogy nagyon széles a méret paletta, ami különösen egy tábornál hasznos, mert rengeteg különböző méretű ember vesz részt, és tart igényt pólóra. A témát gyakorlatiasan megközelítők és hozzáértők különböző nyomtatási technikák közül válogathatnak. Ami engem a leginkább izgat mindig, az a póló anyaga. Nagyon sok olyan tábori pólóm van, amit kifejezetten nem szeretek hordani, mert szúrós, kemény, meleg… egy szóval: kényelmetlen. A lolmarkt-nál Premium Cotton pamut pólókra nyomnak, ami az egyik legkellemesebb érintésű anyag a számomra. A rendeléseket egyébként 1-2 munkanapon belül feldolgozzák, és még külföldre is szállítanak!

Ezen a honlapon böngészve találtam egy „lengyel-magyar barátsági” pólót is, amely nemcsak a póló megalkotásával kapcsolatban adott ihletet, hanem egy új, Kelet-Európai tábor létrehozására is. (Itt muszáj megjegyeznem, hogy ez a tábor még csak fejben él, de ki tudja, lehet, hogy pár év múlva már a megvalósulásáról és a sikeréről számolhatok majd be itt a blogon.) Ha végül létrejön ez a tábor, már tudom, honnan fogok pólót rendelni.