Az alkoholizmusnak nem kell a kultúránk részének lennie

A magyar hagyományokhoz, őszintén szólva, szerintem hozzátartozik az alkohol.  Persze ez nem csak a magyar kultúrára igaz, hanem az összes országra, hiszen mindenhol megvan az a nemzeti ital, amit az összes turista arcába belenyomjak. Csak Magyarországon sajnos van egy nagyon igaz mondás, miszerint 3 millió alkoholista országa vagyunk. Ez pedig egy olyan dolog, amire nem szabadna büszkének lenni, és mindent meg kellene tenni, hogy ezen a rátán változtassunk.   

A Lovizer család is ezen igyekszik segíteni. Az ő történetük ott kezdődött, mikor Lovizer János és fia, Dániel teljesen egyszerre küszködtek az alkoholizmussal, és egymást támogatva épültek fel. Ezen felbuzdulva indították el a Felépülők addiktológiai magánklinikát, hogy mások felépülését is elősegíthessék.  Az esetek nagy részében pedig a programjuk, amely a Minnesota-modellen alapszik, remekül működik. A Minnesota-modell arra épül, hogy az alkoholizmust az elsődleges betegségnek tekinti, és ahhoz mérten kezeli, nem keres mögötte egyéb betegséget.  A Felépülők klinikákon ezt egy 28 napos elvonókúrán használják. Az ország három részén van már klinikájuk, ahová a páciensek elvonulhatnak egy hónapra, hogy a világ problémáitól eltávolodva csakis magukra és a felépülésükre gondoljanak. Ez alatt az idő alatt felvilágosító előadásokat hallgathatnak arról, hogy mi is az alkoholizmus tudományos szemszögből, csoportterápián vehetnek részt, miközben egyéb programokat biztosítanak számukra.

A Felépülőknél azonban nem csak erre az elvonókúrára van lehetőség. Van lehetőség magánkezelésen is részt venni, illetve lehet jelentkezni náluk családterápiára is. Ez kifejezetten remek, hiszen nagyon sokaknak megtépázza a családi kötelékeit ez a betegség. A családoknak nagyon nehéz végignézni, hogy egyik szerettük szépen lassan leépül a függősége miatt, és gyakran veszekedések millióit hozza magával ez az időszak, mielőtt a beteg belátja, hogy igenis szüksége van segítségre, és hogy valóban van egy ilyen problémája. A Lovizer család együtt vészelte át ezt az időszakot, ezért szeretnék megadni a többi családnak is lehetőséget arra, hogy ismét egymásra találjanak a viharos évek, hónapok után.

A Felépülők csapatában szakképzett emberek várják a pácienseket, hogy a lehető legjobb segítséget adhassák meg. Sokan közülük maguk is átestek ezen a függőségen, és tudják, mennyit is jelent valójában az, hogy a klinikán senki sem ítélkezik felettük, és hogy mindenben számíthatnak segítőikre. Mert akárcsak bármely más betegségnél, az alkoholizmusból való kigyógyuláskor is hatalmas szükség van mások támogatására, hiszen egyedül minden sokkal nehezebb. De ha nyíltan és bizalommal fordulnak a Felépülők klinika dolgozóihoz, ők is ugyanilyen bizalommal fognak Önökhöz állni, és kitartanak Önök mellett, miközben életük legnehezebb időszakát élik.

A magyarokról van egy nagyon szomorú sztereotípia, ez igaz. Az is lehet, hogy most éppen ennek a rossz statisztikának a része, de ennek nem kell így lennie. Az alkoholizmus nem kell, hogy a magyar kultúra része legyen. Mindig van segítség, ha szükség van rá. A függőknek pedig soha nem fog nemet mondani a Felépülők csapata, mikor segítséget kérnek.