Hagyományőrzés motoros segítséggel

Sokan tudják, hogy éves hagyomány a Mesterségek Ünnepe a Budai Várban. Akik ott kiállítanak, legtöbbször a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron is jelen vannak. Ilyenek vagyunk mi is. Nem reklámnak szánom, ezért márkát nem is említenék, inkább csak a tapasztalást magát örökítem meg, hátha jó tippként szolgál mások számára is. Évek óta járunk ki mi is a saját készítésű termékeinkkel ezekre a vásárokra. Ilyenkor nyilván egy kis teherautóval közlekedünk a mi kis távoli városkánk és a főváros között. Azonban mindig adódik olyan helyzet, amikor gyors segítségre lenne szükségünk a vásárok alatt: elfogy az enni- és innivalónk, utánpótlás kellene egy helyben is beszerezhető alapanyagból a helyszínen készített apróbb termékek készítéséhez vagy ha éppen egy-egy ritkább esetben bevállalunk házhoz szállítást az előre megrendelt termékekből.

Szerencsénkre van egy fiatal csapattagunk, aki nagyon lelkes ezekben az ügyekben, és szívesen magára vállalja a feladatot, hogy elintézze a helyi beszerzést és kiszállítást. Ugyanis Petinek van egy kis motorja, amivel nagyon ügyesen lavírozik a számunkra is szokatlan városi forgalomban. Ez ilyenkor nagyon hasznos számunkra, mert gyors megoldás és kevés szervezést igényel. Petinek A1 kategóriás jogosítványa van, amivel egy 125 köbcentis járgányt vezet. Ez éppen megfelel a célnak. Ilyenkor mindig felrakjuk azt is a kisteherautóra, és mehetünk is a vásárokra. Azért is ideális ez az a1 motor jogosítvány fiatal társunk számára, mert alapvetően nem száguldásra tervezték: maximum 100 km/h-val lehet vele közlekedni.

A fiatal egyébként itt azt jelenti, hogy Peti tizenhét éves. Ez azért is lényeges, mert természetesen korhatárhoz van kötve az a1 motor jogosítvány megszerzése, így a fiatalember egy évvel ezelőtt már meg tudta szerezni. Ehhez pedig tizenöt és fél évesen kezdte meg az elméleti rész tanulását. Emellett alapfokú végzettségre és orvosi alkalmassági vizsgálatra is szükség van. Azért is írom ezeket le, mert tényleg nagyon jó segítség vagy épp szórakozás lehet a motorozás, a fiatalabbaknak pedig egyenesen jó választásnak tűnik az a1 motor jogosítvány, ha már mindenképp motorozni akarnának a gyerekek… Egy hasznos tipp mindenkinek: ha már van B kategóriás engedélyed, akkor csökkentett óraszámmal és így jelentősen olcsóbb áron tudod megszerezni az A1 kategóriát!

Peti tehát rendszerint a csapat megmentője a hagyományőrző fesztiválokon, és továbbra is visszük magunkkal a járgányát, hogy megkönnyítsük vele a munkánkat.