Húsvét: csokitojás, locsolkodás, barkaág, sonka és monopoly

Ahogyan egy összetartó nemzetnek, úgy minden egyes családnak is megvannak a maguk hagyományai, hogy mit csinálnak születésnapokkor, mit esznek húsvétkor, hogyan telik egy karácsony náluk. A több napos ünnepeknél a legjelentősebbek ezek a programok. Ilyenkor nem csak egy-egy délutánt tölt együtt a család, hanem több napig össze vagyunk zárva. Kisgyerekes családoknál ilyenkor olyan programokat kell kialakítani, amikkel le lehet foglalni a gyerekeket. Se ezek a tradícióvá alakult dolgok végül egészen sokáig megmaradhatnak, akár felnőttkorban is maradhat ugyan az a menet.

A közelgő húsvétról mindenkinek a tojások, a csokikeresés, a nyuszika, a sonka és a torma jutnak eszükbe, aztán persze a locsolók ugranak be. A húsvéthoz rengeteg népszokás tartozik, például vidéken egészen máshogyan néz ki egy locsolkodás, mint mondjuk Budapesten, és hiába elterjedt, hogy húsvétkor sonkát eszik az ember, ez is kezd kikopni. Ahogyan már tojást is egyre ritkábban festenek, de a csokinyulak és csokitojások elengedhetetlen kellékeivé váltak az ünnepkörnek. A böjtöt már kevesen tartják, a barkaágak viszont még mindig megjelennek ilyenkor a családi házakban. Ahogyan változik az idő, úgy változnak az olykor igen régi múltra tekintő népszokások is. Minden család kialakítja a saját szokásait, és a legjellemzőbb, hogy manapság már csak az apróbb falvakban tartják meg a régen még mindenhol jellemző népszokásokat. Persze ilyenkor vannak helyek, például a skanzen, ahol ezeknek a népszokásoknak a részesei lehetnek az érdeklődők.

A mi családunk esetében például a monopoly a főszereplő minden többnapos ünnepen. Legalább az egyik, de inkább 2-3 délután is előkerül a játék és kortól függetlenül mindenki teljes odaadással játssza és igyekszik elsővé válni benne.  Hiába idős, vagy nagyon fiatal a játékos, ezt a játékot gyakorlatilag bárki élvezheti. Persze, a szabályok megértéséhez el kell érni egy bizonyos életkort, és az sem hátrány, ha a játékos nem szándékozik megenni a bábukat sem.

monopoly
Monopoly

De ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor mehet a menet!

Most jön majd a húsvét, és már el is kezdtük szervezni az ilyenkor esedékes családi találkozónkat. Ilyenkor átjönnek a nagyszülők és a nagybátyám családja is, körbe üljük az asztalt, és játszunk.

A múlt hétvégén átjöttek a nagybátyám gyerekei megőrzésre, és ismételten előkertült a monopoly. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy lekössünk két 10 év körüli gyereket. És nem is unják meg, sok társasjátékkal ellentétben.

Akinek a családjában van hasonló korú gyerek, annak nem kell bemutatni, hogy milyen rosszcsontok tudnak lenni. Főleg, ha mindkettő fiú. Folyton megy a verekedés, a veszekedés, és szerintem a kisfiúk még hisztisebbek is, mint a lányok. Egy ilyen veszekedésnek az lett a vége, hogy eláztatták a monopolyt szőlőlével. Nem csináltam nagy ügyet belőle, gondoltam, hogy majd megszárad, és nem lesz semmi baja. Nos, a monopoly nem kompatibilis a szőlőlével. Az egész játék elázott, és hiába hittem azt, hogy rendesen letörölgettem, az egész ragadt az édes löttytől.

Nem akartam új monopolyt venni, de az élet ugye nem kívánságműsor, így végül be kellett ruháznunk egy új játékra. Nem szeretek játékboltba menni, nem szeretem a tömeget, a sok visítozó gyereket. Mert a játékboltba legtöbbször ugyebár gyerekekkel találkozik az ember, hiszen hiába árulnak rengeteg olyan társasjátékot, ami abszolút nem gyerekeknek való, azért a legtöbb termékük mégis csak klasszikus értelemben vett gyermekjáték.

Ahol pedig kisgyerekek vannak, ott elkerülhetetlen egy-két hiszti. Főleg, ha a gyermek mást szeretne venni, mint a szülő és nem kaphatja meg, amit szeretne. NA akkor aztán hatalmas hisztik szoktak lenni. Persze ez nem rossz dolog, ez az élet, a gyermekkor velejárója, én is biztosan ugyanilyen kis hisztizsák voltam, mikor gyerek voltam. Csak arról van szó, hogy nem szeretek ebben a környezetben vásárolni. Szóval nekem nagyjából egyértelmű, hogyha gyerekjátékot akarok vásárolni, akkor egyből online kezdek el nézelődni. Általában sokkal nagyobb a kínálat is, és a rémtörténetek ellenére az online vásárlás igenis biztonságos. Nem mellesleg nagyon gyors és egyszerű is. Még sosem fordult elő velem, hogy nem kaptam volna meg valamit, sőt, nem is találkoztam még olyan emberrel, aki ne kapta volna meg azt, amit rendelt, amikor az országon belül vásárolt. Persze, a külföldről rendelés megint csak egy más tészta. De minek rendeljek külföldről, ha innen is meg tudom venni a terméket, amit kinéztem? Ráadásul nem is drágán!

Általában nagyon hagyománytisztelő vagyok, szeretem is a hagyományokat és úgy gondolom, nem kell mindig mindenben a változást és az újítást keresni, de ennek ellenére mégis inkább online szeretek vásárolni. Ha megtalálod azt a megbízható honlapot, ahonnan mindig rendelni tudsz, akkor kicsit már olyan, mintha egy ismerőstől rendelnél.

Amikor játékokat akarok venni, akkor például mindig a jatekwebshop.eu oldalt keresem fel. Rengeteg társasjáték (például sokféle monopoly is) megtalálható a kínálatukban, olyan játékok, amiket nem hiszem, hogy egy mezei játékboltban meg tudnánk vásárolni. Eddig teljesen klasszikus monopolyval játszottunk, de most úgy döntöttem, teszek egy csavart a dologban.

Az egyik ismerősömnél játszottunk egy Harry Potteres játékkal, és azóta kifejezetten keresem a tematikus társasjátékokat. Monopolyból is rengeteg ilyen van, akad focis, pokemonos, de van mindenféle műsorhoz, filmhez, videójátékhoz, online játékhoz, de még zenekarokhoz kapcsolódó is! Hatalmas a választék, és nagyon is szemeztem a pokemonossal, mert mikor fiatal voltam, hatalmas sláger volt a pokemon, minden hétvégén azt néztük a TV-ben, jó lenne nosztalgiázni. De végül mégis a klasszikus fajtát vettem meg. Hiszen alapvetően, ahogyan már írtam, családdal szoktam a legtöbbet monopolyzni, és lehet, hogy ők nem síjaznák annyira a pokemonos kiadást.

Az oldalon rengeteg más társasjáték is kapható, vannak kreatív játékok, babák, szabadtéri játékok, plüssállatok, építő játékok, a legkülönfélébb járművek, mindenféle elektromos játék, de még iskolai felszerelések is kaphatók! Én egyetlen olyan üzletet sem tudok felidézni, amiben ilyen, elképesztően sok fajta játékot lehet kapni. Ráadásul az egyes kategóriákon belül is rengeteg mindent lehet kapni.

Meg merem kockáztatni, hogy ezer játék is van az oldalon, és ezeket teljesen egyszerűen át lehet böngészni. Akkor is hasznos, ha tanácstalanok vagyunk játékvásárlással kapcsolatban, mert vannak szűrők, amik segítenek választani. Például az egyes kategórián belül kiválogatja, mi való fiúknak és mi lányoknak, melyik játék hány éves kortól játszható. Kicsit olyan, mint amikor a boltban segítséget kérek az eladótól. Csak nem kell hozzá személyes kontaktusba kerülni senkivel, és nem kell kivárnom, hogy abból a kevés eladóból valaki végre velem is tudjon foglalkozni a sok tanácstalan szülő és nagyszülő mellett. Mert gyerekjátékot vásárolni nem is olyan gyerekjáték.

A gyerekek mindent akarnak, amit a TV-ben láttak, és napról napra változik, hogy mire vágynak elmondásuk szerint a világon a legjobban. A szülőknek, rokonoknak pedig azt kell mérlegelniük, hogy a TV-ben látott rengeteg játék közül melyik az, ami valóban hasznos a gyermek számára, mi az, amit nem unna meg 20 percen belül. Ehhez nyújtanak segítséget a boltokban az eladók, az interneten pedig a szűrőfunkciók.

Azért is szeretek online vásárolni, mert munka mellett nincs olyan sok időm még arra is, hogy boltokba járkáljak. A monopoly viszont ebben az esetben házhoz jön! És azoknak, akik nem bíznak az online fizetésben, arra is van lehetőségük, hogy a futárnál a rendelést átvéve fizessenek. Én inkább az online előre utalást preferálom, de kinek-mi a szimpatikus.

Nem is kell a házunkhoz kérni a rendelést, én például postapontra szoktam, olyan helyre, ami útba esik, mikor az otthonom és a munkahelyem között ingázok. Így abból sincsen probléma, ha esetleg senki nem tartózkodik otthon, amikor a futár jön a csomagommal.

Tehát, online rendeltem meg a monopolyt, és az nagyon hamar meg is érkezett. Munkából hazafelé menet átvettem, otthon pedig nem bírtuk ki, játszottunk is vele egy „teszt-kört”, ami persze jó sokáig elhúzódott.

A családi hagyományunk megmenekült, sikeresen pótoltam a teljesen össze szőlőlevezett monopoly játékot. Most már semmi sem áll utunkba, húsvétkor jöhetnek a locsolók, festhetünk tojásokat, és játszhatunk a monpolyval.