A népi hagyományok és a megyei matrica, autópálya matrica

A családunk számára mindig is fontos volt a népi hagyomány, már generációk óta. Napjainkban pedig elsőként jelentkezünk mindig segítőnek az évente kétszer megrendezésre kerülő Nagy Hagyományőrző Napokon. Édesapám a népviseleti csikós gúnyájában hajtja ki a legszebb, legokosabb lovait a fesztiválra, hogy bemutatózzon velük, illetve, hogy a gyerekek lovagolhassak rajtuk.

Az én feladatom általában a fogathajtás, mert ez is nagyon népszerű program minden alkalommal: a kisgyerekes családok, akik még nem merik a gyerkőcöt lóra ültetni, kígyózó sorokban várakoznak arra, hogy fordulhassanak egyet a szekérrel. Én is szívesen csinálom ezt, ha van idő nagyobb kört menni, és van rá igény, mesélni szoktam a turistáknak a tájról, a környékről, a hagyományokról.

Ma azonban felült mellém a bakra régen látott unokaöcsém, így vele beszélgettem, míg Holdas és Kócos tették a dolgukat: pontosan tudták, merre kell menni, nem rakoncátlankodtak.

Jani mesélni kezdte, hogy megvan a jogsija, beszáll a családi bizniszbe, édesapjának segít fuvarozni, és emiatt most már mindent tud a megyei matrica, autópálya matricákról. Lelkesen magyarázni kezdte, hogy a 7 fős kisbusz, amit ő fog vezetni, 3 megyén halad majd keresztül, így erre a 3-ra kell matricát váltani, és így olcsóbban jön ki sokkal, mint az éves. Édesapja a nagy busszal megy, arra éves matricát kellett váltaniuk, nem is lehet megyeit, a mérete miatt felesleges, mert nem érné meg árban.

Jani nagyon büszke volt magára, hogy egyedül intézte a matrica vásárlását a neten, beírta a várost, ahonnan indul, és ahová tart, és a kalkulátor megmutatta, mely megyékre kell matricát váltani, és ez mennyibe kerül. Áfás számlát is tudott kérni róla a weboldalon, ezt például édesapja korábban nem tudta, így viszont el tudják számoltatni a cégnél, ami nagyon sokat számít.

Természetesen, folytatta, ha az ember tudja fejből, melyik megyéken halad keresztül, akkor nincs szükség a kalkulátorra, egyszerűen a vásárlásnál beikszeli azokat, amelyek szükségesek.

A másik nagyon hasznos dolog, hogy a matricák érvényességét is le tudja kérdezni a neten, így ha elfelejtené, seperc alatt kiderítheti, mindössze a rendszám, felségjel és email cím kell hozzá.

„Hát nem fantasztikus? – kérdezte lelkesen. – Annyira király, hogy már ezt is ilyen egyszerűen el lehet intézni!”

„Janikám – nevettem el magam –, amíg a szekérre nem kell matricát váltanom, addig nekem ezek a dolgok édes-keveset számítanak!”

Jani jót nevetett a beszólásomon, de azért megígérte, hogy valamikor megmutatja a weboldalt, sose lehet tudni, mikor lesz szükségem rá.